Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGUNKRÓL

2007.12.18

 

 

 

 

A magánkézben lévő tájház tulajdnosa Nagy Tibor és Nagy Tiborné 2005 augusztus 19-én tartotta a megnyitót. Azóta a folyamatosan változatos programokkal várják az érdeklődőket.Kép

 

Az épület múltja:

A ház módosabb gazda háza, 1870 körül épülhetett, alaprajza egy pitvarból és két szobából áll. Eredetileg nádtetős volt, és mindkét szobában volt kemence (egy kerek és egy szögletes), mára csak a kemence szája, a beépített tűzhely és az egyik helyreállított kemence látható. A házhoz hatalmas udvar és melléképületek (ólak, istállók, góré, szín stb.) tartoztak. Az udvar közepén gémeskút is volt, ezt a 70-es években temették be.

Első ismert tulajdonosa Kádár István volt, aki a XIX. század végén vásárolta az épületet. Jómódú gazda volt, a XX. század elején már 20 holdas birtokon gazdálkodott, emellett állatokat is tartott. 1999-ben hagyaték útján került dédunokájuk, Nagy Tiborné Kádár Irén tulajdonába. 2004 őszén a családja elhatározta, hogy tájházat hoz létre az öreg házban. Az Önkormányzat jóvoltából az épület helyi védettség alatt áll.

 

A jelenlegi Tájház:

A ház maga a település természetes központjában, a főútvonalhoz közel található. Az épület berendezése a két világháború közötti időszakot jeleníti meg. Berendezési tárgyai nagyrészt Csökmőről kerültek elő. A felső szoba bútorai jórészt eredetiek, a szekrények ugyanazon a helyen állnak, ahol a legutolsó lakó életében. Látható itt vetett ágy, több mint száz éves bölcső, valamint paraszti ruhadarabok. A padló földes, kézi szőttesek borítják. Ez volt a tisztaszoba, itt fogadták a vendégeket, ezt használták ünnepnapokkor. Itt kerültek elhelyezésre azok tárgyak is, melyek a család életében kiemelkedő jelentőségűek voltak, több nemzedéken át öröklődtek, például a gyékényfonatú ülőkéjű karosszék, a gondolkodószék.

A konyha volt a főzés, a kenyérsütés és egyéb foglalatosságok, pl. mosás helyszíne. A konyhának döngölt agyagpadlója van, felületét időközönként mázolással tartjuk rendben. A konyhának két vályogból és téglából rakott tűzhelye van, mivel eredetileg mindkét szobában volt kemence, és innen fűtötték. Jelenleg azonban csak egy helyreállított kemence van, ami egyébként működőképes. A kiállítási tárgyak úgy vannak elhelyezve, mintha az egykori háziasszony épp csak abbahagyta volna egy kicsit a főzést. Jó állapotban látható a falba épített polcos tároló hely, a telázsi, ahol a tejes köcsögöket, szilkéket tárolták. Az egyik kemenceszáj mellett egy katlant láthatunk, ide kaparták a parazsat a kemencéből, a melegével vizet melegítettek mosáshoz, fürdéshez.

Az alsószobát részben kamraként, részben a korábbi kiállítások tároló helyeként hasznosítjuk. Itt találhatók a házkörüli munka eszközei is: rokka, szita, vajköpülő, káposztaprés, káposztagyalu, kalapácsok, mérleg, kupujkó (tojástartó), stb. Egy másik sarokban a pásztorélet tárgyait helyeztük el: karikás, bicskatok, kostökzacskó, kulacs. Mind eredeti pásztormunka.

A kerti munka eszközei (kákó, vetőfa, gereben, kendertörő, lőcsös szekér, eke, stb.) a ház előtt és egy alkalmi színben vannak kiállítva. Itt található két nagyon különleges kiállítási tárgy is, vesszőből font, sárral tapasztott méhkas, és az a közel százéves szőlőprés, ami még mindig használható állapotban van. Ez a szőlőprés - úgy mesélték -, az egész falut kiszolgálta fénykorában.

 

 Programok:

 

   A Tájház magán kézben van, ezért a tulajdonosok az üzemeltetésre saját erőforrásokat használnak. A programok szervezése főként a szülők dolga, a gyerekek a háttérmunkában segítenek be, pl. program előkészítése, papírmunkák és a honlap szerkesztése. Pályázati lehetőségek segítségével sikerül szépíteni a tájházat, 2007-ben felújították a kerítést, 2008-ban pedig a helyi hagyományőrző egyesülettel karöltve megrendezték a falu első népművészeti táborát. Emellett  segítséget kaptak, az Általános Iskolától, a szeghalmi Sárrét Múzeumtól, Önkormányzattól, de a legnélkülözhetetlenebb mégis a helyi lakosok (idősek és fiatalok egyaránt) segítsége.

Az érdeklődést folyamatosan sikerült megtartaniuk, színes, érdekes programokban válogathatnak az érdeklődők: játszóházak, kiállítások, hagyományőrző találkozók, bemutatók, versenyek biztosítják a szórakozást minden korosztály számára.  

Időszaki kiállításokat, pl.: fotókiállítást és vetítést rendeznek a jobbára a faluból összegyűjtött fotókból és üvegnegatívokból. Időnként az összetartozás érzését erősítő szalonnasütésekre is sor kerül, ill. magánrendezvények számára is helyszínül szolgál a tájház. Iskolás és óvodás csoportok is látogatják a tájházat honismereti foglalkozás keretében vagy kemencében sütésre. Nemcsak helyi gyerekeket fogadnak, bejelentkezés alapján máshonnan érkezőket is szívesen várnak.

 

 

 

                   Csökmő, Alkotmány u. 1.

 

Info: Nagy Tiborné 30/863-9181,

Nagy Tibor 30/813-7855

Email: tajhazcsokmo@citromail.hu